Србац: Штрајк радника се наставља

Радници ЈУ „Центар за културу и спорт“ Србац због тешког материјалног положаја већ дванаест дана налази се у генералном штрајку! Под кључем је Дом културе и Спортска дворана чиме су обустављене све културне и спортске манифестације у овој општини које организује ова јавна установа.

Република Српска 25.12.2014 | 17:33
Србац: Штрајк радника се наставља

Предсједник Штрајкачког одбора синдикалне организације Драгиша Вукотић каже да радницима ове године нису исплаћене плате од априла, а да здравствене књижице нису овјерене од децембра 2012. године.

Од 14. децембра радници ове установе су у сталном штрајку, захтјевајући да им се исплате бар три од осам заосталих плата.

Након јучерашњег разговора са начелником општине Драгом Ћирићем, општина је уплатила средства за једну плату, а до краја године обећано је да ће се уплатити још једна плата. Ћирић признаје да општина Центру дугује 40.000 марака, што ће се измиривати у складу са приливом средстава у општински буџет.

Истовремено је критиковао и руководиоца ове установе Данијелу Вукотић, која се, каже, није довољно ангажовала на наплати потраживања за учињене услуге.

"Стање је очајно и једино што тражимо јесте да будемо поштовани као и остали буџетски корисници, односно да имамо једнака права на буџетску дотацију", рекао је синдикалац Вукотић, обраћајући се одборницима на данашњој сједници општинског парламента.

Он јеупознао одборнике о тешком стању у овој установи и упозорио да радници тешко живе и да су неки од њих на ивици егзистенције.

Због тога неће одустати од штрајка док се њихови захтјеви не испуне у потпуности – поручио је Вукотић са скупштинске говорнице и затражио подршку одборника. Медјутим, на његово излагање и апеле, зануимљиво је, није реаговао ни један одборник позиције, али и опозиције.

"Неоспорно је да је општинска каса празна због наслиједјених обавеза, али и тешке економске ситуације у општини, а све већих потреба бучетких корисника", истакао је начелник општине..

"Тешко стање је и у осталим јавним предузећима и установама у овој општини. Отуда је потребна рационализација и штедња, а ова установа има и технолошки вишак радника", додао је начелник општине Драго Ћирић.

Пореска управа Републике Српсле блокирала је рачун Центра за културу и спорт због дуга од 18.900 марака, што је додатна препрека да се бар дјелимично удовољи захтјевима радника. Они су и данас са транспарентима организовали протестну шетњу улицама града и своје незадовољство изразили испред зграде у којој се одржавала сједница Скупштине општине.

Аутор: Саво Кесер

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бањалука

25.12.2014 17:18

Пореска управа блокирала рацун због дуга од 18.900км. Јадно од стране ПУ. Засто не блокирају рацуне Интеграла,Рафинерије Брод,Нискоградње и они су дузни милионе ПУ.

ОДГОВОРИТЕ